Kategórie

Výrobcovia



tel: 0904 030 028

Facebook stránka



Dodanie zdarma od 30€Dodanie zdarma !
Pri objednávke
nad 30€ ! (v rámci BA)






PLATOBNÉ MOŽNOSTI:
Dostupné platobné možnosti


Cena produktov je konečná vrátane 20% DPH!




Olivový olej je perlou stredomorského jedálnička.


Jedlám dodáva výnimočnú chuť. Je cenený nielen kvôli svojím chuťovým vlastnostiam, ale hlavne pre obsah látok, ktoré sú dôležité pre naše zdravie.

 

Olivový olej má široké použitie – najviac sa využíva v studenej kuchyni (dochucovanie zeleninových šalátov). Mnohí ľudia sú myľne stále presvedčení, že olivové oleje získané za studena sú nevhodné pre teplú kuchyňu. Nie je to pravda. Ľudia v stredomorí používajú extra panenský olivový olej aj pri varení, pečení a vyprážaní.

 

Druhy olivových olejov

Olivový olej se delí podľa spôsobu výroby a zloženia na niekoľko druhov:


  • Extra panenský olivový olej - kráľ medzi olejmi. Extra vergine, extra panenský, je označenie najvyššej kvality olivového oleja. Často sa chybne zamieňa s panenským olivovým olejom, ktorý vykazuje horšie senzorické vlastnosti. Extra panenský olej bol získaný z prvého lisovania olív za studena čisto mechanickými postupmi. Týmto veľmi šetrným spôsobom sa zachová prírodná kvalita výtažku z olív a maximálne množstvo antioxidantov, minerálnych látok a vitamínov, ktoré sa pri inom spracovaní strácajú. Kyslosť oleja (tj. obsah voľných mastných kyselin) nesmie byť vyššia než 1%. Panenské oleje s vyššou kyslosťou nemajú v názve "EXTRA".

 

  • Panenský olivový olej - Je menej kvalitnou variantou extra panenského oleja, získava sa druhým lisovaním z olív mechanickým spôsobom bez použitia iných technológií alebo chemických prísad. Obsah voľných mastných kyselín (kyslosť) sa pohybuje od 1 do 2%.

 

  • Rafinovaný olivový olej – získavá sa lisovaním pri vysokom tlaku a za pôsobenia tepla, potom prechádza chemickou úpravou.

 

  • Olivový olej – je zmesou panenského a rafinovaného olivového oleja. Olivový olej  "sansa" alebo "pomace" sa vyrába z odpadu po lisovaní, je to olej najhoršej kvality bez akýchkoľvek živín a vitamínov. Bežne ho však možno nájsť aj v supermarketoch medzi ostatnými olivovými olejmi.

 

Dôležitá vlastnosť olivového oleja - kyslosť.

  • Táto vlastnosť nemá nič spoločného s kyslou chuťou. Označuje množstvo mastných kyselín v oleji. Nízká kyslosť značí, že olej pochádza z kvalitných plodov a bol spracovaný vhodným šetrným spôsobom. Väčšinou sa kyslosť z etikety výrobcu nedá vyčítať, ale označenie extra virgin alebo extra panenský olivový olej túto záruku dáva, inak by tieto oleje nemohli mať certifikát a v názve uvádzať "Extra Virgin".

Olivový olej - informácie a zaujímavosti

Ďaľšie označenia pre extra panenské olivové oleje:

  • Olivový olej DOP - Denominazione d´origine protetta – "chránené značenie pôvodu" je certifikát, ktorý sa viaže k miestu pôvodu a výroby olivového oleja. Extra panenské oleje nie sú všetky rovnaké, ich vlastnosti, chuť a vôňa sa totiž líšia podľa jednotlivých oblastí z ktorých pochádzajú. Pri výrobe sa musia vo všetkých fázach spĺňať prísne požiadavky, ktoré sú každoročne kontrolované.
  • Olivový olej BIO - Tieto oleje sú vyrobené z olív, ktoré spĺňajú normy pre ekologické poľnohospodárstvo, tj. hospodárenie s kladným vzťahom k zvieratám, pôde, rastlinám a prírode bez použitia umelých hnojív, chemických prípravkov, postrekov, hormónov a umelých látok.


Čo ovplyvňuje cenu olivového oleja:

  • Všeobecne platí, že čím vyššia cena, tým vyššia kvalita. Nie všetky olivové oleje sú vyrobené z ručne trhaných olív. Priemerne je treba cca 5 kg olív na výrobu jedného kilogramu oleja a čím menšia oliva, tým lepší olej. Oleje vyrobené z ručne trhaných olív sú samozrejme drahšie.
  • Pred lisovaním sú olivy určitú dobu uložené v bedniach. Ručne trhané olivy nie sú otlčené a na rozdiel od olív padaných, sa pod vlastnou váhou nezačínajú kaziť. Samotný spôsob lisovania a extrakcie sa taktiež podieľajú významnou mierou na tvorbe ceny.
  • Tradičné spôsoby sú časovo a finančne nákladnejšie než metódy moderné. A v neposlednom rade i výber fľaše, v ktorej sa olej dostane ku konečnému spotrebiteľovi, má vplyv na cenu. Olej by mal byť chránený pred priamym slnečným svetlom, preto sa kvalitný olivový olej predáva v robustných fľašiach z tmavého skla – a tým sú drahšie než oleje vo fľašiach z číreho skla alebo z plastu.


Rady na záver:

  • Používajte výlučne extra panenský olivový olej. Nenechajte sa oklamať a používajte extra panenský olivový olej tak často ako sa dá, najlepšie za studena. Napr. keď uvaríte cestoviny, alebo omáčku olej použite až na konci, po uvarení cestovín alebo omáčky, bez tepelnej úpravy.
  • Používajte extra panenský olivový olej napr. miesto masla alebo margarínu, len tak na chlieb a pečivo.
  • Vždy ho použite do čerstvých zeleninových šalátov. Existuje množstvo vynikajúcich dresingov, ktoré si ľahko pripravíte doma a základom je vždy extra panenský olivový olej.
  • Olivový olej by sa mal stať samozrejmosťou v každej domácnosti. Bežná štvorčlenná rodina by mala spotrebovať 1-2 litre extra panenského olivového oleja mesačne. Je to stále len štvrtina až polovica toho, čo spotrebujú rodiny v stredomorí.

 

Želáme Vám dobrú chuť a kvalitný olivový olej na Váš stôl !

Kúpiť extra panenský olivový olej môžete v našom internetovom obchode za skvelé ceny!