Dodanie zdarma !
Pri objednávke
nad 30€ ! (v rámci BA)
Do vriacej, mierne osolenej vody dáme variť špagety.
Na panvici rozohrejeme 5-6 polievkových lyžíc olivového oleja. Do neho nastrúhame, nakrájame, alebo popučíme 5-6 strúčikov cesnaku. Krátko, na miernom ohni orestujeme, pridáme 1-2 nadrobno posekané chilli paričky, dochutíme nadrobno posekanými bylinkami a odstavíme zo sporáku. Premiešame s uvarenými, precedenými špagetami. Podľa chuti polejeme ešte olivovým olejom. Podávame čerstvo uvarené, posypeme nastrúhaným parmezánom.
Na rozohriatu panvicu dáme osmažiť nepravého lososa spolu s olejom, v ktorom je naložený. Roztlačený alebo postrúhaný cesnak /1-2 strúčiky/ dáme osmažiť spolu s lososom. Po cca. 3 min. pridáme 5 cl. brandy, pomiešame a necháme odokryté 5 min. na miernejšom plameni smažiť a odparovať. Potom vlejeme sladkú smotanu, pridáme šťavu z polovice pomaranča, kúsky z druhej polovice pomaranča, posypeme na drobno nakrájanou petrželovou vňaťou, okoreníme troškou čierneho korenia, necháme zovrieť a vypneme. POZOR. Nepoužívajte soľ, nepravý losos je veľmi slaný.
Dáme uvariť cestoviny farfalle. Vodu v ktorej varíme cestoviny len jemne prisoliť. Po uvarení a scedení cestovín (nepreplachovať v studenej vode!) polejeme cestoviny olivovým olejom, vmiešame omáčku a ihneď podávame.
TIP: ak nechcete mať omáčku príliš riedku, použite sladkú smotanu - extra hustú 20% a pridajte ešte 10% smotanu na varenie cca. 50-100 ml. Keďže alkohol sa varením odparí, toto jedlo môžu aj deti. Samozrejme, je možnosť brandy vynechať.
Na panvicu postrúhame syr Niva, pridáme kyslú smotanu a necháme syr v smotane varom rozpustiť. Pridáme postrúhaný alebo roztlačený cesnak, olivy, čierne korenie a prevaríme. Doporučujeme pridať mlieko, premiešať a prevariť s omáčkou, pretože ako bude omáčka po odstavení z ohňa chladnúť, omáčka bude hustnúť.
Dáme uvariť cestoviny, do mierne osolenej vody, po scedení premiešame s olivovým olejom, so syrovou omáčkou a ihneď podávame.
TIP : Ak nebudete servírovať cestoviny ihneď, doporučujeme nechať cestoviny a omáčku zvlášť a premiešať až pred podávaním. Ak sa Vám zdá Niva ako veľmi aromatický syr, môžte pomiešať 100g Nivy a 50-100g eidamu a rozpustiť v smotane spolu.
Uvaríme si dve omáčky: bešamelovú a paradajkovú a nastrúhame parmezán.
1. Bešamelová:
2. Paradajková:
Na veľký plech striedame vrstvy. Najprv nalejeme 1 vrstvu bešamelu, na ňu naukladáme v jednej vrstve suché plátky lasagní. Na ne nalejeme 1 vrstvu bešamelu + 1 vrstvu paradajkovej omáčky, jemne ich spojíme pomalým premiešaním. Posypeme vrstvou parmezánu. Pokračujeme suchou vrstvou lasagní, bešamel + parad. omáčka + vrstva syru...
Na nalievaní omáčok na suché lasagne nešetríme, lasagne musia byť ponorené v omáčke. Mali by sme urobiť min. 3 vrstvy, posledná vrstva bude najbohatšie zaliata a posypaná syrom. Prikryjeme alobalom (aby sa nedotýkal samotného jedla), dáme do vyhriatej rúry (230°C) zapiecť na 10 min. Potom odkryjeme alobal a necháme zapiecť 10-15 min. Sledujeme povrch syra, mal by byť zapečený do karamelova. Potom vypneme a necháme pred podávaním ešte aspoň 20 min. chladnúť.
TIP: Paradajkovú omáčku si uvarte deň vopred, takisto aj strúhanie parmezánu. V deň prípravy jedla vám to zaberie o cca. polhodinu menej času. Potom samotná príprava lasagní bude trvať len 20 - 30 min.