GRANA PADANO sa vyrába v piatich oblastiach Talianska na sever od rieky Pád. Od názvu rieky pochádza aj jeho názov. Je vyrábaný z čiastočne odtučneného mlieka, doba jeho zrenia je minimálne jeden rok, má vysoký podiel bielkovín aj minerálnych solí. Možno ho označiť ako zdravý syr. Obsah tuku v sušine sa pohybuje okolo 32%.
Možnosti jeho využitia sú hlavne ako predjedlo, u nás je najviac používaný ako strúhaný na cestoviny alebo do zeleninových šalátov. Má jemne korenistú chuť, výraznú vôňu, je jemne slaný, dodáva jedlu nezameniteľnú chuť a arómu, preto ho treba používať s mierou. (napr. cestoviny sa ním neposypávajú tak nahusto, ako pri použití tradične používaných syrov na Slovensku).
PARMIGIANO REGGIANO je tradičný taliansky zrejúci syr, ktorý je vyrábaný z plnotučného mlieka a pochádzať môže len z oblastí v blízkosti miest Parma, Modena, Bologna, Mantua a Reggio Emilia. Doba zrenia je minimálne jeden rok. Tento syr má korenistejšiu chuť, je aromatickejší než Grana Padano a obsahuje aj viac tuku. Obsah tuku v sušine sa pohybuje od 30 do 35%.
Syry Grana Padano a Parmigiano Reggiano sú dosť podobné, ale líšia sa v spôsobe produkcie a výrobnej lokalite. Tým je ovplyvnená aj ich cena. .