Taliani sú známi gurmáni čo sa prejavuje aj v ponuke rôznych druhov salám a šuniek, ktoré sú predovšetkým súčasťou predjedla.
Skoro každá oblasť či mesto má svoje špecifické lahôdky, ktoré nesú aj jej meno. Známa je napríklad milánska saláma alebo prošúto, ktoré dostať kúpiť aj u nás.
Suché salámy - talianske salámy sú veľmi kvalitné a saláma v preklade znamená solené mäso - pôvodne recepty na salámu boli z oslieho, bravčového mäsa a slaniny, z bohatou dávkou korenia, ktorá sa počas šesť mesačného zrenia pokryla suchou, ušľachtilou plesňou - súčasne recepty oslie mäso nahradilo hovädzie a domáce druhy salámy sú väčšinou hrubšie - najznámejšie salámy: saláma Napoli, Miláno, Cacciatore, Romagnolo, Calabrese, Campagnolo, Fellino a Veneto
Mortadela - je najznámejšia talianska saláma a pochádza v raj z Bologne - je to varená saláma, vyrába sa z bravčového mäsa a slaniny, alebo teľacieho či hovädzieho mäsa - podľa miesta výroby sa líšia aj druhy korenia
Šunka - na výrobu sa používa len najkvalitnejšie mäso - šunka sa mierne nasolí, okorení a ptom sa súši na vzduchu, kde získava fantastickú vôňu